Αντιμετώπιση ουλών ακμής

                                    

                  

images 

  1. Τι είναι η ακμή;

 

Η ακμή είναι μια νόσος των τριχοσμηγματογόνων μονάδων συγκεκριμένων περιοχών του δέρματος (πρόσωπο, κορμός και σπανιότερα γλουτών). Εκδηλώνεται πιο συχνά στην εφηβεία και παρουσιάζεται με τη μορφή των φαγεσώρων, των φλυκταινιδίων, των οζιδίων ή/και των κύστεων.

Δυστυχώς οι σοβαρές μορφές της ακμής αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ατροφικών ή υπερτροφικών ουλών και σε μόνιμα σημάδια.

Το ευχάριστο είναι ότι στις μέρες μας ο δερματολόγος έχει πολλά όπλα στη διάθεσή του για την αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία της ακμής.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ζητήσετε έγκαιρα τη συμβουλή ενός δερματολόγου και να μην καταφύγετε σε βιαστικές ή επιπόλαιες λύσεις καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της θεραπείας και στη δημιουργία μόνιμων ουλών.

Η ακμή εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία χωρίς να αποκλείονται οι μικρότερες ή και οι μεγαλύτερες ηλικίες.

  1. Τι σημαίνει σμηγματόρροια;

Σμηγματόρροια ονομάζεται η υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες κατά την οποία παρατηρείται διεύρυνση των πόρων του δέρματος.

  1. Ο ήλιος δρα θετικά ή αρνητικά στην ακμή;

 

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ακμής, από το αν ο ασθενής που εκτείθεται στον ήλιο εφαρμόζει ήδη κάποια θεραπεία για την ακμή, από το αν γίνεται χρήση του σωστού αντιηλιακού κ.α.

  1. Τα αντισυλλιπτικά χάπια κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν;

 

Τα αντισυλλιπτικά χάπια δεν είναι η πρώτη θεραπεία επιλογής για την ακμή και δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων μορφών ακμής. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε αντισυλλιπτικά χάπια για την ακμή χωρίς την σύμφωνη γνώμη και την συνταγή του ιατρού μας.

 

  1. Η κακή διατροφή π.χ. η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή;

 

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόκληση και την αντιμετώπιση της ακμής είναι αμφιλεγόμενος. Τροφές που κατά καιρούς έχουν συσχετιστεί με αυτό το πρόβλημα, όπως η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια), δεν αποδυκνύεται να αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες. Αντίθετα, τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια, η βιταμίνη Α από τα φρούτα και τα λαχανικά, η βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο και ο ψευδάργυρος από τα άπαχα κρέατα και τους ξηρούς καρπούς είναι συστατικά της διατροφής που μαζί με την ικανοποιητική ενυδάτωση (περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ακμής. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακμής φαίνεται να βοηθούν επίσης και τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα προϊόντα από δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης Α περιορίζουν την ακμή.

 


  1. Τι μπορώ να κάνω ως πρόληψη για την ακμή;
  • Μην πειράζετε τα σπυράκια, για την αποφυγή μολύνσεων.
    ·         Σε περίπτωση που μολυνθούν, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να προκληθούν εκτεταμένες βλάβες.
    ·         H κίνηση να κρύβετε τα σπυράκια στο μέτωπο με μεγάλες φράντζες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
    ·         Απαραίτητο είναι το συχνό πλύσιμο του προσώπου με ειδικό φαρμακευτικό σαπούνι.
    ·         Να συμβουλευτείτε έγκαιρα, χωρίς περιττές χρονοτριβές, τον δερματολόγο σας για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
    ·         Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά προϊόντα που θεωρούνται κατάλληλα για την ακμή. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται προϊόντα με λιπαρή βάση. Προσοχή:O καθαρισμός του προσώπου στις φάσεις που η ακμή είναι σε έξαρση θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή. Στο ιατρείο μας έχουμε την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία για βαθύ και άσηπτο καθαρισμό προσώπου, HYDRAFACIAL MD.

 

  1. Ποιες είναι οι θεραπείες της ακμής;

 

Οι θεραπείες της ακμής χωρίζονται στις τοπικές και στις από του στόματος θεραπείες.

Οι τοπικές θεραπείες συνίστανται σε τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών κρεμών και εξειδικευμένων φαρμακο-καλλυντικών σκευασμάτων, στην εφαρμογή χημικών peeling ή Laser.

Οι από του στόματος θεραπείες συνίστανται στην λήψη κατάλληλης αντιβιωτικής αγωγής ή στην λήψη ισοτρετινοίνης, ενώ σε πολύ λίγες περιπτώσεις τα αντισυλλιπτικά μπορεί να είναι η λύση της ακμής.

8. Τι είναι οι ουλές ακμής και πως δημιουργούνται;

Οι ουλές ακμής οφείλονται στην μη δραστική και έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής.

Ειδικότερα σχηματίζονται είτε λόγω απώλειας δερματικού ιστού είτε λόγω αυξημένης δημιουργίας του κατά την επούλωση.

Οι περιοχές που εμφανίζονται οι ουλές ακμής είναι κατά βάση το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. Σημάδια ακμής μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και στους γλουτούς.

  1. Ποιες είναι οι μορφές των ουλών ακμής;

Διακρίνονται σε 3 μορφές:

  • Ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες),
  • Boxcar (πλατιές εμβυθισμένες),
  • Rolling (κυματοειδείς).
  1. Τι πρέπει να κάνω για να τις αποφύγω;

 Το κλειδί στην πρόληψη των ουλών ακμής είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής από δερματολόγο, που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη μορφή της.
Η αποφυγή πίεσης των μαύρων ή λευκών στιγμάτων επίσης βοηθά, καθώς η άσκηση πίεσης στους φαγέσωρες μπορεί να στείλει νεκρά κύτταρα, έλαια και βακτηρίδια σε βαθύτερα τμήματα της επιδερμίδας, ενισχύοντας έτσι τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλών.
Με την έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ακμής, μειώνεται ή εξαλείφεται η πιθανότητα σχηματισμού ουλών, ενώ εάν αποφύγετε τη δακτυλική επαφή στα σημεία των βλαβών της ακμής, θα εμποδιστεί η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

  1. Πως θεραπεύονται οι ουλές ακμής;

Παλαιότερα δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για τις ουλές ακμής. Το πολύ ευχάριστο σήμερα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.
Η πλέον κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση επιλέγεται ανάλογα με το είδος των ουλών ακμής του ασθενούς.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι τα peeling φαινόλης, το Dermabration – δερμοαπόξεση, το Diamond Microdermabration, το dermasanding, η Subcision -υποσκαφή, η μικροχειρουργική αφαίρεση, η αφαίρεση ή η ανύψωση με punch, η πλήρωση με χρήση εμφυτευμάτων, το lipofilling, τα LASERS και εδικά το πολύ αποτελεσματικό FRACTIONAL LASER.

 

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ