Τριχόπτωση και θεραπείες

Με τον όρο τριχόπτωση ενοούμε προσωρινή η μόνιμη,τοπική η διάχυτη απώλεια μαλλιών.Πιό συχνή κατάσταση τριχόπτωσης αποτελεί η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η οποία προσβάλει μεγάλο ποσοστό γυναικών και πολύ μεγαλύτερο ανδρών.Οι γυναίκες βέβαια δεν καταλήγουν φαλακρές όπως οι άνδρες, αλλά αραιώνουν πολύ τα μαλλιά τους, με ταυτόχρονη διάχυτη λέπτυνση των τριχών. Η τριχόπτωση αρχίζει στην ηλικία των 20-30 ετων και μετά την κλιμακτήριο επιτείνεται.

Καταστάσεις που ευθύνονται γιά τριχόπτωση είναι: 1) ορμονικές διαταραχές, όπως π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, των ωοθηκών κ.α. 2) φάρμακα όπως αντιαρθρητικά,αντικαταθληπτικά, χημειοθεραπευτικά κ.α. 3) μια απότομη δίαιτα , που έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή πρόσληψη πρωτεινών, βιταμινών και άλλων στοιχείων, 4 ) καταστάσεις άγχους, στρες, 5)χειρουργικές επεμβάσεις, 6) βαριές λοιμώξεις, 7 αναιμίες, μπορεί συχνά να ευθύνονται για μια τριχόπτωση. Ακόμη διάφορες παθήσεις τοπικές του δέρματος της κεφαλής όπως π.χ. μυκητιάσεις, θυλακίτιδες, γυροειδής αλωπεκία, κ.α. μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση των μαλλιών.

Μετά από ένα τοκετό συχνά συναντάμε τριχόπτωση για ένα διάστημα 2-6 μηνών. Και τέλος απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί και απότραυματισμούς και κακοποίηση των μαλλιών όπως συχνές βαφές, περμανάντ, ίσιωμα, πιστολάκι, βούρτσισμα με σκληρές κτένες που τραυματίζουν το δέρμα της κεφαλής. Η τριχόπτωση μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις αν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά.

Ο Δερματολόγος είναι ο μόνος υπεύθυνος που μπορεί να διαγνώσει και κατά συνέπεια να θεραπεύσει το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η διαγνωστική και η αιτιολογική διαλεύκανση του προβλήματος, στηρίζεται στην κλινική εξέταση,στο ιστορικό,στον εργαστηριακό έλεγχο,στο τριχοριζόγραμμα,στην Δερματοσκόπηση και αν χρειασθεί και στην βιοψία.

Υπερτριχογένε

Η νέα μέθοδος της υπερτριχογένεσης, είναι μια ολοκληρωνένη αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, περιλαμβάνει ουσιαστική διάγνωση και  θεραπεία και παράλληλα αντίστοιχο πρόγραμμα κατάλληλης διατροφής και  ανάλογα συμπληρώματα. Η πρωτοπορία της υπερτριχογένεσης είναι ότι η αγωγή είναι προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Περιλαμβάνει διάγνωση, θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, υπέρηχους και ενεργό οξυγόνο, πρόγραμμα σωστής διατροφής, συχνή παρακολούθηση της πορείας του ασθενή.

 πηγη:varvarezou.gr

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ