Μυκητιασικές λοιμώξεις

ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των έξω γεννητικών οργάνων χωρίζονται στις καντιντιάσεις και στις δερματοφυτίες.

Όλες οι μορφές είναι πολύ συχνές τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ενώ μπορεί να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Που οφείλονται και πως μεταδίδονται;

Οι καντιντιάσεις οφείλονται σε ζυμομύκητες με συχνότερη την Candida albicans. O μύκητας αυτός υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει στο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, του κόλπου και του γαστρεντερικού σωλήνα και η λοίμωξη συνήθως προέρχεται από αυτή την ενδογενή δεξαμενή. Ο πολλαπλασιασμός του μήκυτα ευνοείται από το στεγνό και υγρό περιβάλλον, γι αυτό και εμφανίζεται συχνά στις πτυχές, ιδιαίτερα τις μηρογεννητικές. Ο διαβήτης, η διαβροχή και η κακή υγιεινή είναι σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες.

Οι δερματοφυτίες οφείλονται σε μύκητες που λέγονται δερματόφυτα και εμφανίζονται στις μηρογεννητικές πτυχές αλλά μπορεί να επεκταθούν και στο όσχεο, τα αιδοίο, το εφήβαιο, το περίνεο, τους γλουτούς. Είναι μια λοίμωξη που συνήθως μεταδίδεται από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή ή από αυτοενοφθαλμισμό από μια δεξαμενή δερματοφύτων όπως είναι οι δερματοφυτίες των ποδιών, των ονύχων και των χεριών. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξή τους αποτελούν η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, η συχνή διαβροχή της περιοχής, η άθληση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι καντιντιάσεις εμφανίζονται συχνά ως βλατίδες ή πλάκες ζωηρού ερυθρού χρώματος με συνοδό απολέπιση και χαρακτηριστικά δορυφόρα φλυκταινίδια. Μπορει να συνυπάρχει κνησμός ή δυσάρεστη οσμή.

Στις δερματοφυτίες συνήθως παρατηρείται εξάνθημα στη μηρογεννητική χώρα με συνοδό κνησμό. Συνήθως έχει τη μορφή ερυθρής πλάκας με επηρμένη περιφέρεια και κεντρική υποχρωμική περιοχή, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και απολέπιση.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται με τα κατάλληλα τοπικά και συστηματικά αντιμηκυτιασικά φάρμακα. Απαιτείται σωστή υγιεινή, συχνός καθαρισμός και σχολαστικό στέγνωμα της περιοχής.

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ