Έρπης γεννητικών οργάνων

 

Τι είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες (μαζί με τα κονδυλώματα) σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (τύπος Ι και ΙΙ), ενώ συχνότερα ο γεννητικός έρπης οφείλεται στον ιό του έρπητα τύπου ΙΙ.

Η συχνότητα του γεννητικού έρπητα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα του ιού του έρπητα είναι ότι μετά την πρωτολοίμωξη του ασθενούς, ο ιός μεταπίπτει σε λανθάνουσα κατάσταση, παραμένει δηλαδή ανενεργός στα κύτταρα του δέρματος της περιοχής που μολύνθηκε και είναι δυνατό να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας μια μη πρωτοπαθή πρώτη εκδήλωση ή υποτροπή ή τέλος και μια ασυμπτωματική απόπτωση κυττάρων του ιού. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην επαναδραστηριοποίηση του ιού είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, ο πυρετός, ή κόπωση, η έμμηνος ρύση, το ψυχικά stress, οι σεξουαλικές υπερβολές.

Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη του γεννητικού έρπητα;

Την πρώτη φορά που μολύνεται κάποιος μπορεί να εμφανισθεί επώδυνη αιδιοκολπίτιδα (γυναίκες) ή εντονότατη βαλανοποσθίτιδα και ουρηθρίτιδα (άνδρες). Τα συμπτώματα διαρκούν 2-3 εβδομάδες και αποτελούνται από αθροίσματα συρρέουσων φυσσαλίδων που εξελκώνονται και εν τέλει επουλώνονται χωρίς να αφήσουν ουλή.

Σε ποια σημεία εκδηλώνεται;

Εκτός από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, στις γυναίκες κυρίως μπορεί να εντοπισθεί στους γλουτούς, τους μηρούς ή στο κάτω μέρος της ράχης.

Ποια είναι η εικόνα των υποτροπών;

Οι υποτροπές εμφανίζονται στο 70-80 % των ασθενών μέσα στον πρώτο χρόνο από την πρωτομόλυνση, και είναι σαφώς ηπιότερες σε βαρύτητα και διάρκεια από την πρώτη φορά.

Ο αριθμός των υποτροπών φαίνεται να αυξάνει κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα όσο η γυναίκα πλησιάζει την ημέρα του τοκετού. Η μετάδοση του ιού του έρπητα από τη μητέρα στο παιδί (αυτό συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια του τοκετού και σπανιότερα ενδομητρικά) είναι δυνατό να προκαλέσει νεογνικό έρπητα. Ο νεογνικός έρπης έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις πλέον απειλητικές λοιμώξεις της ζωής του νεογνού και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει η έγκυος να ενημερώσει τον Μαιευτήρα της αν έχει ενεργό λοίμωξη κατά τον τοκετό ή ιστορικό έρπη γεννητικών οργάνων.

Πότε μεταδίδω τη λοίμωξη;

Όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη και βλάβες τοπικά, τότε ο/η ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη και συνιστάται αποφυγή της σεξουαλικής επαφής για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία;

Για τη αντιμετώπιση του έρπη των γεννητικών οργάνων χορηγούνται από του στόματος τα κατάλληλα αντιικά σκευάσματα.

Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και συνεπώς και η έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η θεραπεία, οπότε το ιδανικό είναι να γίνετε πάντα χρήση προφυλακτικού, ειδικά αν υπάρχει νέος σεξουαλικός σύντροφος καθώς και προσεκτική επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων.

images

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ