Γονοκοκκική λοίμωξη – Βλεννόρροια

                    ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ/ΒΛΕΝΟΡΡΟΙΑ

Τι είναι η γονόρροια;

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από το βακτήριο του γονόκκοκου (Neisseria gonorrhoeae). Υπάρχει η οξεία γονοκοκκική λοίμωξη, η χρόνια γονοκοκκική λοίμωξη και η ασυμπτωματική βλεννόρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Γεννητικό σύστημα. Οι άντρες μετά 2-6 μέρες από τη μόλυνση παρουσιάζουν πόνο κατά την ούρηση, οροβλενώδεις εκκρίσεις, κνησμό και πόνο ή πρήξιμο του ενός όρχεως. Το έκκριμα από την ουρήθρα καθίσταται προοδευτικά πυώδες. Κατά την ούρηση οι πόνοι είναι ανυπόφοροι και υπάρχει δυσκολία στην ούρηση. Αν τα συμπτώματα δεν θεραπευθούν, με την πάροδο του χρόνου – 2 έως 6 εβδομάδες – τα συμπτώματα εξασθενούν και η νόσος μεταπίπτει σε χρόνια φάση.

Αντιθέτως, οι γυναίκες παρουσιάζουν πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία με αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Η διάγνωση στην περίπτωση αυτή γίνεται από τη μόλυνση του άρρενος σεξουαλικού συντρόφου και την εμφάνιση οξείας συμπτωματολογίας σε αυτόν. Στις γυναίκες τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα μετά από 4 εβδομάδες από την έναρξη της νόσου και εφόσον φυσικά δεν έχει αντιμετωπισθεί ήδη φαρμακευτικά, ενώ μετά από 6 εβδομάδες από την αρχική μόλυνση τα συμπτώματα μειώνονται και η νόσος μεταπίπτει στην χρόνια φάση.

Αν δεν θεραπευθεί η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε στείρωση ή σε γενίκευση της νόσου.

Έντερο. Μπορεί να εκδηλωθεί κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή, πυώδεις εκκρίσεις από το ορθό ή ενόχληση από την κινητικότητα του εντέρου.

Μάτια. Όταν η γονόρροια προσβάλλει τα μάτια τότε προκαλείται οφθαλμικός πόνος, φωτοευαισθησία και πυώδεις εκκρίσεις από το ένα ή και τα δύο μάτια.

Λαιμός. Στην περίπτωση αυτή, παρουσιάζεται πονόλαιμος και πρήξιμο στους λεμφαδένες της περιοχής.

Σύνδεσμοι. Όταν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι μολυνθούν από το βακτήριο (σηπτική αρθρίτιδα), τότε παρουσιάζονται ζεστοί, κόκκινοι,και πρησμένοι και ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς κατά την κίνηση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία συνίσταται σε λήψη κατάλληλης αντιβιωτικής αγωγής που θα καθορίσει ο δερματολόγος ώστε η θεραπεία να είναι ταχεία και ασφαλής.

Όλοι οι σύντροφοι με τους οποίους ο ασθενής είχε σεξουαλική επαφή τις 3 εβδομάδες πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων της γοννόροιας, πρέπει να προσέλθουν για κλινική και εργαστηριακή εξέταση. Όμως, πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, πρέπει για λόγους πρόληψης να χορηγείται οπωσδήποτε στους σεξουαλικούς συντρόφους ακριβώς το ίδιο θεραπευτικό σχήμα που χορηγήθηκε και στον πάσχοντα.

Τέλος είναι απαραίτητο να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Στιγμιότυπο 2015-08-31, 12.32.57 π.μ.

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ