Κονδυλώματα

                  ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ και HPV λοίμωξη

images (1)2    

     (Αλήθεια & πλάνες)

 

Τι είναι και που οφείλονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στην λοίμωξη του δέρματος από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Πως γίνεται η μετάδοση;

Η μετάδοση των HPV μπορεί να γίνει:

  • Μέσω λύσεως της συνέχειας του δέρματος
  • Με επαφή των γεννητικών οργάνων
  • Κατά τη δίοδο του εμβρύου μέσω του μολυσμένου γεννετικού σωλήνα
  • Με αυτό-ενοφθαλμισμό σε ορισμένες άλλες θέσεις (κατά το ξύρισμα ή το ξύσιμο)
  • Με στοματική σεξουαλική επαφή

Η χρήση προφυλακτικού αρκεί για την προφύλαξη;

Όπως γίνεται κατανοητό και από τα παραπάνω δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για την προφύλαξη από τον ιό. Είναι όμως άκρως απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού με έναν άγνωστο ή νέο σεξουαλικό σύντροφο.

Αν κολλήσω 1 φορά θα φέρω τον ιό για πάντα;

Στην μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων, η μόλυνση θα παραμείνει λανθάνουσα ή με ελαφρές αλλοιώσεις για λίγα χρόνια και μετά θα υποχωρήσει.

Γιατί θεωρείται επικίνδυνο για τις γυναίκες;

Υπάρχουν πολλοί υπότυποι του ιού. Κάποιοι απ αυτούς είναι ογκογόνοι και αν μείνουν για χρόνια χωρίς θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο συνηθέστερα του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Σπανιότερα προκαλούν καρκίνους πρωκτού και πολύ σπάνια καρκίνους πέους.

Όμως, ακόμα και οι ογκογόνοι ιοί θεωρούνται ογκογόνοι υπό προυποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν συντρέχει λόγος για πανικό, αφού η εξέλιξη αυτή αφορά ένα μικρό μόνο ποσοστό των ασθενών που μολύνθηκαν, η δε εξέλιξη προς καρκίνο είναι χρονοβόρα. Αρχίζει από αλλοιώσεις χαμηλού βαθμού και εξελίσσεται προς υψηλού βαθμού αλλοιώσεις. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει η δυνατότητα για εντόπιση και θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Ποια είναι η θεραπεία;

Το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί εξαρτάται από τον τύπο του ιού (καλοήθης / ογκογόνος), τα σημεία που εμφανίζεται η λοίμωξη (τοιχώματα κόλπου, τράχηλος μήτρας, περιπρωκτική χώρα, εξωτερικά γεννητικά όργανα), το είδος της λοίμωξης (υποκλινική, λανθάνουσα, ενεργή) και από τη συνύπαρξη ή όχι άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Υπάρχουν οι τοπικές φαρμακευτικές μέθοδοι θεραπείας από τον γιατρό ή τον ασθενή και οι μηχανικές μέθοδοι θεραπείας που είναι: Καταστροφή κονδυλωμάτων (διαθερμοπηξία, Laser) ή εκτομή των κονδυλωμάτων (νυστέρι).

Από τις μεθόδους καταστροφής των κονδυλωμάτων η εξάχνωση με Laser πλεονεκτεί σαφώς έναντι των άλλων.

Στο ιατρείο μας, όσο αφορά στις μηχανικές μεθόδους θεραπείας χρησιμοποιούμε το το τελευταίας τεχνολογίας Edge ONE Ultra pulse CO2 LASER το οποίο εξασφαλίζει μικρό χρόνο αποθεραπείας, και την καλύτερη δυνατή επούλωση του δέρματος μετεπεμβατικά.

 

 

 

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών.

                                    

 

                                 

Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ