ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αντικείμενο της Αφροδισιολογίας είναι η αντιμετώπιση εκδηλώσεων και νοσημάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα νοσήματα αυτά κατηγοριοποιούνται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και στις δερματοπάθειες άλλης αιτιολογίας.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) εξ ορισμού μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι τρόποι μετάδοσης των νοσημάτων αυτών, όπως μέσω μετάγγισης αίματος, με τον θηλασμό, ή από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η ιστορία των αφροδισίων νοσημάτων είναι μακρά. Περιγραφές, ντοκουμέντα και πραγματείες συνεκτιμόμενες με τον κατάλληλο τρόπο, συνθέτουν μια ιδιαίτερη ιστορική ενότητα, συνυφασμένη άμεσα με την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη. «Ο Θεός δημιούργησε τη Γη, τον Άνθρωπο και τα Αφροδίσια Πάθη» έλεγε ο Ricord (1799-1889) θέλοντας να δείξει ότι η γενετήσια λειτουργία συνδέεται με την περιστασιακή εμφάνιση «ειδικών νοσημάτων» (Fleming 1964).

Η Ιατρική συμβολή του Δερματολόγου δεν εξαντλείται μόνο στη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής αλλά επεκτείνεται και σε άλλους βασικούς τομείς που έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των παθήσεων αυτών, όπως η ενημέρωση των ασθενών για τους τρόπους πρόληψης, η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος των σεξουαλικών συντρόφων.

Τα πιο συνήθη νοσήματα που συναντάμε στον τομέα της Αφροδισιολογίας είναι

  • Κονδυλώματα
  • Έρπης γεννητικών οργάνων
  • Μολυσματική τέρμινθος
  • Γονοκοκκική λοίμωξη – Βλεννόρροια
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις
  • Δερματοπάθειες γεννητικών οργάνων (Μη-σεξουαλικώς μεταδιδόμενες)  
Ευγενία Σταυροπούλου
Opening Hours

Δευ. – Παρ. 8:00 πμ 15:00 μμ
Τρι. – Πεμ. 17:00 μμ 21:00 μμ

Σαβ.   9:00πμ 17:00 μμ