Έρπης γεννητικών οργάνων

 

 

Τι είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες (μαζί με τα κονδυλώματα) σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (τύπος Ι και ΙΙ), ενώ συχνότερα ο γεννητικός έρπης οφείλεται στον ιό του έρπητα τύπου ΙΙ.

Η συχνότητα του γεννητικού έρπητα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα του ιού του έρπητα είναι ότι μετά την πρωτολοίμωξη του ασθενούς, ο ιός μεταπίπτει σε λανθάνουσα κατάσταση, παραμένει δηλαδή ανενεργός στα κύτταρα του δέρματος της περιοχής που μολύνθηκε και είναι δυνατό να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας μια μη πρωτοπαθή πρώτη εκδήλωση ή υποτροπή ή τέλος και μια ασυμπτωματική απόπτωση κυττάρων του ιού. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην επαναδραστηριοποίηση του ιού είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, ο πυρετός, ή κόπωση, η έμμηνος ρύση, το ψυχικά stress, οι σεξουαλικές υπερβολές.

Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη του γεννητικού έρπητα;

Την πρώτη φορά που μολύνεται κάποιος μπορεί να εμφανισθεί επώδυνη αιδιοκολπίτιδα (γυναίκες) ή εντονότατη βαλανοποσθίτιδα και ουρηθρίτιδα (άνδρες). Τα συμπτώματα διαρκούν 2-3 εβδομάδες και αποτελούνται από αθροίσματα συρρέουσων φυσσαλίδων που εξελκώνονται και εν τέλει επουλώνονται χωρίς να αφήσουν ουλή.

Σε ποια σημεία εκδηλώνεται;

Εκτός από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, στις γυναίκες κυρίως μπορεί να εντοπισθεί στους γλουτούς, τους μηρούς ή στο κάτω μέρος της ράχης.

Ποια είναι η εικόνα των υποτροπών;

Οι υποτροπές εμφανίζονται στο 70-80 % των ασθενών μέσα στον πρώτο χρόνο από την πρωτομόλυνση, και είναι σαφώς ηπιότερες σε βαρύτητα και διάρκεια από την πρώτη φορά.

Ο αριθμός των υποτροπών φαίνεται να αυξάνει κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα όσο η γυναίκα πλησιάζει την ημέρα του τοκετού. Η μετάδοση του ιού του έρπητα από τη μητέρα στο παιδί (αυτό συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια του τοκετού και σπανιότερα ενδομητρικά) είναι δυνατό να προκαλέσει νεογνικό έρπητα. Ο νεογνικός έρπης έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις πλέον απειλητικές λοιμώξεις της ζωής του νεογνού και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει η έγκυος να ενημερώσει τον Μαιευτήρα της αν έχει ενεργό λοίμωξη κατά τον τοκετό ή ιστορικό έρπη γεννητικών οργάνων.

Πότε μεταδίδω τη λοίμωξη;

Όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη και βλάβες τοπικά, τότε ο/η ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη και συνιστάται αποφυγή της σεξουαλικής επαφής για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία;

Για τη αντιμετώπιση του έρπη των γεννητικών οργάνων χορηγούνται από του στόματος τα κατάλληλα αντιικά σκευάσματα.

Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και συνεπώς και η έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η θεραπεία, οπότε το ιδανικό είναι να γίνετε πάντα χρήση προφυλακτικού, ειδικά αν υπάρχει νέος σεξουαλικός σύντροφος καθώς και προσεκτική επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων.

 

images

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin